Zdrowa żywność – Yerba Mate

Zdrowa żywność – Yerba Mate

yerba-mate

Niewiele osób wie, co to jest herbata yerba mate. Często spotykamy się z tym terminem, określenie „herbata” również nie jest nam obce, ale tak naprawdę czym jest ten napój, dowiadujemy się dopiero po osobistym spróbowaniu.

Uprawa i przyrządzanie napoju

Napój  powstaje ze zmielonych zdrewniałych i zielonych części drzewa, zwanego ostrokrzewem paragwajskim, rosnącym i uprawianym w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju i Brazylii.

Napar z ostrokrzewu, smakiem przypominający bardziej herbatę ziołową niż czarną, jest powszechnie spożywany w krajach Ameryki Południowej, skąd jest eksportowany na cały świat.

Przyrządzanie prawdziwej yerba mate jest dość czasochłonne, polega na parzeniu dużej ilości suchego produktu, a w miarę ubywania naparu, dolewaniu do niego wody. Dopiero gdy susz przestanie wchłaniać wodę, jest gotowy do picia.

Dobroczynne składniki

Yerba mate zyskała sobie miano zdrowego napoju gdyż w swoim składzie zawiera wiele wartościowych substancji i związków chemicznych. Znajduje się tam wiele minerałów jak magnez, potas, fosfor, mnóstwo witamin, antyoksydanty, saponiny  oraz nieco kofeiny.

Ze względu na dobroczynne działanie mikroelementów i witamin yerba dostarcza organizmowi dużą dawkę energii, chroni przed chorobami i pobudza do działania.

Warto również podkreślić, że napój zaliczany jest do zdrowej żywności.