Zdrowa żywność – Yerba Mate
Niewiele osób wie, co to jest herbata yerba mate. Często spotykamy się z tym terminem, określenie „herbata” również nie jest nam obce, ale tak naprawdę czym jest ten napój, dowiadujemy się dopiero po osobistym spróbowaniu.
Uprawa i przyrządzanie napoju
Napój powstaje ze zmielonych zdrewniałych i zielonych części drzewa, zwanego ostrokrzewem paragwajskim, rosnącym i uprawianym w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju i Brazylii.
Napar z ostrokrzewu, smakiem przypominający bardziej herbatę ziołową niż czarną, jest powszechnie spożywany w krajach Ameryki Południowej, skąd jest eksportowany na cały świat.
Przyrządzanie prawdziwej yerba mate jest dość czasochłonne, polega na parzeniu dużej ilości suchego produktu, a w miarę ubywania naparu, dolewaniu do niego wody. Dopiero gdy susz przestanie wchłaniać wodę, jest gotowy do picia.
Dobroczynne składniki
Yerba mate zyskała sobie miano zdrowego napoju gdyż w swoim składzie zawiera wiele wartościowych substancji i związków chemicznych. Znajduje się tam wiele minerałów jak magnez, potas, fosfor, mnóstwo witamin, antyoksydanty, saponiny oraz nieco kofeiny.
Ze względu na dobroczynne działanie mikroelementów i witamin yerba dostarcza organizmowi dużą dawkę energii, chroni przed chorobami i pobudza do działania.
Warto również podkreślić, że napój zaliczany jest do zdrowej żywności.