Zawartość kalorii w suszonych bananach
Nawet świeże banany są pokarmem wysokokalorycznym. Wartość energetyczna na 100 g wynosi około 96 kcal. Po odwodnieniu lub wysuszeniu wzrasta do 340-350 kcal. Lekko suszone banany zawierają od 250 do 300 kcal. Przeważają węglowodany. Produkt ten jest nie tylko wysokokaloryczny. Indeks glikemiczny jest również zatrważający – 70 jednostek. Banany nigdy nie powinny być spożywane podczas odchudzania. Nawet kilka plasterków suszonego banana wywoła gwałtowny skok glukozy we krwi. Po kilku godzinach szybko spadnie, a Ty poczujesz się bardzo głodny.
Wybór i przygotowanie do suszenia
Nie należy suszyć bananów, które się zepsuły, ściemniały. Ta opcja jest bardziej odpowiednia dla gruszek, jabłek. Wybieraj okazy dojrzałe, ale nie przejrzałe. Ciemne plamy mogą występować na skórze w umiarkowanych ilościach. Wewnątrz miąższ jest jasny i zwarty, bez brązowych plamek.
Instrukcja przygotowania
- Banany dokładnie umyć. Następnie wytrzyj je. Albo postawić na parapecie i otworzyć okno. Krople w przeciągu szybko wysychają.
- Obrać ze skóry. Postaraj się go nie zgnieść. Najlepiej jest odciąć końcówkę, a następnie delikatnie rozdzielić. Cała skóra.
- Małe mini banany specjalnych odmian świetnie nadają się do suszenia w całości.
- Zwykłe owoce, które są sprzedawane w naszych sklepach, są lepiej pokrojone. Proces ten nie jest pracochłonny, ale czas gotowania zostanie znacznie skrócony. W przypadku suszonych wiórów wykonuje się cienkie kręgi o grubości do 2 mm.
- W przypadku miękkich suszonych owoców grubość wynosi od 0,5 do 3 cm.
Skórki bananów nie muszą być wyrzucane. Są one doskonałym nawozem potasowym. Zalecamy wysuszenie, a następnie rozdrobnienie. Wysuszone odpady są mieszane z glebą i rozcieńczane w wodzie, aby zasilić rośliny.