Wpyw herbaty z hibiskusa na zdrowie

Wpyw herbaty z hibiskusa na zdrowie

W dzisiejszych czasach hibiskus nie występuje już dziko, ale jest rośliną uprawną. Powszechnie uprawiany jest w Indiach i a Afryce. Jego cechą charakterystyczną są czerwone lub purpurowe kwiaty, choć spotykane są także odmiany z kwiatami białymi lub blado-różowymi, a nawet żółtymi.

Herbata hibiskus w różnych formach

Tradycyjny napój parzony taki jak hibiskus herbata KrainaHerbaty.pl powinien zawierać tylko hibiskus, ale oczywiście możemy też spotkać wersje z dodatkami. Zazwyczaj wśród dodatków wymienia się takie przyprawy takie jak: imbir, cynamon, kardamon, wanilia. Znane są także wersje zawierające różne wody kwiatowe, które są niezwykle popularne na Bliskim Wschodzie (najbardziej znane to wody różane lub pomarańczowe, soki z owoców cytrusowych lub liście świeżej mięty). Zazwyczaj dodatki dodawane są do tzw. zimnej wersji herbaty z hibiskusa.

 

Właściwości prozdrowotne herbaty z hibiskusa

 

Tradycyjny napar z hibiskusa cechuje się kwaśnym smakiem, a szczególnie ten długo parzony. Za kwaśny smak odpowiada duża zawartość witaminą C. Hibiskus zawiera jej sporo, bo szacuje się, że nawet do 12 mg w 100 g suszu. Dlatego więc regularne picie herbaty hibiskus podnosi naszą odporność. Napar zawiera też dużo wapnia i kwasów organicznych. Działa moczopędnie i obniża ciśnienie krwi. Regularne picie herbaty doskonale wpływa na właściwości trawienne i wzmacnia wątrobę. Co więcej, w medycynie afrykańskiej, napar stosuje się jakoś środek odkażający i kojący. Badania wykazały, że ma on też zdolność do zwalczania gorączki.