Syrop z agawy – skład i możliwe zastosowanie
Syrop z agawy to naturalny słodzik pozyskiwany z meksykańskiej rośliny agawy (AKA the Century Plant). Jest słodszy od miodu i granulowanego cukru, a do tego jest przyjazny dla wegan. Co jeszcze musisz wiedzieć?
Jaki ma skład syrop z agawy?
Syrop z agawy to substancja słodząca pozyskiwana z rośliny agawy. Pochodzący z kaktusa agawy syrop jest popularną alternatywą dla białego cukru i miodu, ponieważ ma niższy indeks glikemiczny i dlatego nie powoduje tak szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi. Ma łagodny, słodki smak i może być stosowany zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich.
Syrop z agawy zawiera fruktozę, co sprawia, że jest słodszy od innych naturalnych słodzików, takich jak miód czy syrop klonowy. Ma on również niższy indeks glikemiczny (IG) niż cukier stołowy, co oznacza, że wolniej wchłania się do krwiobiegu w trakcie trawienia. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym mogą pomóc ustabilizować poziom cukru we krwi.
Czy syrop z agawy jest zdrowy?
Korzyści płynące ze spożywania syropu z agawy nie są do końca jasne – istnieje niewiele badań na temat tej żywności, a niektórzy eksperci kwestionują jej rzekome korzyści zdrowotne. Nie ma jednak żadnych znanych negatywnych skutków stosowania tej substancji słodzącej.
Z pewnością jest słodszy od cukru i może być stosowany jako zamiennik w przepisach kulinarnych. Ma niższy indeks glikemiczny niż cukier i może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi. Kupując syrop z agawy, szukaj marek oznaczonych jako „surowe” lub „niefiltrowane”. Zawiera również mniejsze ilości sacharozy, maltozy i innych węglowodanów. Zawartość kalorii w syropie z agawy jest porównywalna z zawartością cukru: około 3 kalorie na gram.