Subtelnie wspomaga organizm

Subtelnie wspomaga organizm

Jak wiele jej krewniaczek, także biała herbata produkowana jest z krzewów herbacianych. Pochodzi ona z Chin, gdzie przed wiekami opracowano metody jej parzenia i sposoby wykorzystywania w tradycyjnym ziołolecznictwie.

Jeszcze zanim w pełni dojrzeją, pąki jej kwiatów zbierane są, a następnie poddawane działaniu pary wodnej. Postępuje się tak, ponieważ dzięki tej metodzie znajdujące się wewnątrz rośliny enzymy ulegają neutralizacji, przez co zachowuje ona najbogatsze właściwości ze wszystkich herbat. W końcowym etapie suszy się ją, a następnie pakuje i wysyła w świat.

Pod tym względem białe herbaty są wyjątkowe. Produkuje się ich znacznie mniej niż czarnej bądź zielonej, przez co ich ceny także się różnią. Za mniej przetworzony produkt, smakosze muszą zapłacić więcej, zwłaszcza, jeżeli chcą otrzymać herbatę wysokiej jakości bez dodatków smakowych i sztucznych aromatów.

Niezwykle ważny wpływ dla jej naturalnych właściwości ma proces parzenia. Powinien przebiegać zgodnie z zaleceniami sprzedawcy, bądź informacjami zawartymi na opakowaniu. Tylko tak jest się w stanie wydobyć jej naturalne bogactwo, wspomagające organizm i pracę poszczególnych układów. Sprawdza się zarówno jako pomoc w trakcie odchudzania, jak i terapii cukrzycy – obniża poziom sacharozy w osoczu i powstrzymuje chęć nadmiernego spożywania posiłków i picia napojów.

Ma delikatny smak i słomkowy kolor, przez co nazywana jest białą herbatą i uważana się ją za królową herbat.