Spirulina – wskazania i przeciwwskazania w codziennym stosowaniu

Spirulina – wskazania i przeciwwskazania w codziennym stosowaniu

W pewnych rejonach Afryki, Ameryki Południowej i Środkowej funkcjonują hodowle specyficznych alg o charakterystycznej zielonkawo-niebieskiej barwie. Na potrzeby handlowe nazwano je spiruliną. Jakie ma właściwości? Jakie są przeciwwskazania do stosowania preparatów na bazie spiruliny?

Spirulina – wskazania

Pochodzące z odległych zakątków świata algi mają szereg właściwości prozdrowotnych. Ich spożycie jest szeroko rekomendowane – zarówno dla ludzi zdrowych, jak i borykających się z różnego rodzaju schorzeniami. Choroby, w leczeniu których dobroczynny wpływ spiruliny pomaga osiągnąć ich regres lub wyciszenie to:

  • choroba wieńcowa,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • hipercholesterolemia,
  • opryszczka,
  • anemia,
  • cukrzyca.

Ludziom zdrowym spirulina ze sklepu Planteon dostarcza tak ważnych dla organizmu składników jak kwas foliowy, witaminy z grupy B, błonnik, sprzężony kwas linolowy, fikocyjanina, bioflawonoidy (między innymi cynk i selen), białka i aminokwasy. Jednak największą zaletą afrykańskich alg jest obecność w składzie wszystkich ośmiu kwasów aminokwasów egzogennych, których ludzki organizm nie produkuje, ale są one niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania – a co za tym idzie, należy je dostarczać wraz z pożywieniem.

Spirulina – przeciwwskazania

Choć zielononiebieskie algi mają cały wachlarz właściwości prozdrowotnych, nie wszyscy mogą korzystać z ich dobrodziejstw. Nie zaleca się włączania do codziennej diety spiruliny, jeśli przyjmuje się leki przeciwzakrzepowe. Co więcej, nie powinny jej spożywać także kobiety w ciąży, kobiety w okresie karmienia piersią oraz osoby chorujące na fenyloketonurię, czyli rzadkie zaburzenie, którego głównym objawem jest bardzo niska krzepliwość krwi. Specjaliści nie zalecają podawania jej także dzieciom poniżej 14 roku życia oraz pacjentom z zaburzeniami autoimmunologicznymi. W niektórych przypadkach lekarze uchylają ten zakaz, jednak tylko w momencie, gdy potencjalne korzyści dla organizmu są wyższe, niż ewentualne szkody wywołane przez działanie spiruliny.