Ryż jaśminowy w codziennej diecie – dlaczego warto?
Ryż jaśminowy jest składnikiem wielu potraw, z chęcią spożywanych na całym świecie. To niskokaloryczny produkt, który można spożywać niezależnie od stosowanej diety, wieku czy lubianych dodatków (mogą przyrządzić go zarówno osoby wolące potrawy na słodko, jak i te uwielbiające słone rozwiązania). Jak się okazuje, ma te też wiele właściwości zdrowotnych.
Jakie zalety ma ryż jaśminowy?
Ryż jaśminowy ma wiele zalet:
- jest źródłem błonnika;
- wpływa na pracę układu pokarmowego;
- poprawia stan skóry;
- obniża ciśnienie krwi.
Aby mieć pewność spożywania zdrowego jedzenia i dostarczania organizmowi najlepszych składników odżywczych, warto sięgać po najzdrowsze, certyfikowane i zdrowe uprawy. Łatwo je odróżnić, ponieważ w nazwie mają dopisek wskazujący na ich ekologiczne pochodzenie, np. RYŻ JAŚMINOWY PEŁNOZIARNISTY BIO 5 kg – HORECA (https://fitorsweet.pl/produkty-zbozowe/ryz-jasminowy-pelnoziarnisty-bio-5-kg-horeca).
Ryż jaśminowy lepszą alternatywą?
Warto zauważyć: porównaniu z innymi rodzajami ryżu, np. białym czy brązowym, jaśminowy zawiera mniej kalorii i oferuje nieco więcej błonnika, wapnia i żelaza. To świetne źródło wartości odżywczych, które warto stosować nawet kilka razy w tygodniu.
Żelazo i przeciwutleniacze, czyli największe zalety ryżu jaśminowego
Żelazo w ryżu jaśminowym jest szczególnie ważne, ponieważ wspomaga zdrowe włosy, skórę i paznokcie. Jakby tego było mało, kobiety korzystają z takich zalet żelaza, jak jego uzupełnianie w trakcie miesiączki. Niestety, właśnie wtedy płeć piękna musi brać pod uwagę, że ilość żelaza w ich organizmie się zmniejsza.
Druga bardzo ważna kwestia to przeciwutleniacze, które pomaga zwalczać wolne rodniki, chronią przed stresem i uszkodzeniem komórek. Porcje ryżu, szczególnie te z dobrych upraw (jak RYŻ JAŚMINOWY PEŁNOZIARNISTY BIO 5 kg – HORECA) są bogate w mangan, czyli minerał odgrywający kluczową rolę w zdrowiu.
Warto mieć ryż jaśminowy w swoim domu, by jego zaletami cieszyła się cała rodzina.