Po czym rozpoznać dobrą kawę ziarnistą?

Po czym rozpoznać dobrą kawę ziarnistą?

Nikomu nie trzeba chyba przedstawiać tego wyjątkowego napoju, jakim jest kawa. Zwolennicy tego napoju często mają rozbieżne opinie na temat tego, która kawa jest najlepsza. Po czym można rozpoznać dobrą kawę ziarnistą?

Aromat

Specjaliści od kawy wyróżniają aż kilkanaście różnych aromatów, jakie mogą mieć ziarna. Niektóre z nich, takie jak aromat czekoladowy czy orzechowy są bardzo pożądane, inne z kolei świadczą o tym, że kawa jest słabej jakości lub została niewłaściwie wypalona.

Kwasowość

Każda kawa ma pewną mniej lub bardziej wyczuwalną kwasowość, która jest bardzo istotną cechą i nadaje temu napojowi odpowiedni smak. Zdarza się jednak, że kawa ma zbyt kwaśny smak i to jest już odznaką pewnych błędów przy produkcji.

Goryczka

Każdy rodzaj kawy wyróżnia się innym stopniem goryczy. Zależy to przede wszystkim od czasu palenia – im dłużej jest palona kawa, tym bardziej wyczuwalny jest gorzkawy smak. Istnieją zarówno zwolennicy delikatnej, jak i mocniejszej, gorzkawej kawy.

Smak

Oczywiście, najważniejszą cechą kawy jest smak. Dobra kawa ziarnista charakteryzuje się niską kwasowością i lekkim lub średnim posmakiem goryczy, a także bogatym aromatem. To wyważona kompozycja, która może powstać tylko z dobrej jakości ziaren, które zostaną poddane wypalaniu we właściwy sposób.
Smak kawy zależy również od rejonu, z którego pochodzi. Przykładowo, ziarna pochodzące z Brazylii charakteryzują się aromatami orzechowymi, czekoladowymi i waniliowymi, natomiast afrykańskie kawy posiadają wyczuwalne, owocowe aromaty.