Moc płynąca z brokułów

Moc płynąca z brokułów

Niewiele jest związków chemicznych pochodzenia naturalnego, które posiadają właściwości zwalczania komórek nowotworowych. Jednym z nich jest sulforafan – substancja, która oprócz umiejętności zwalczania zmian nowotworowych, posiada również m.in. właściwości immunoregulujące.

Pochodzenie sulforafanu

Głównym źródłem pochodzenia sulforafanu są brokuły, a dokładnie kiełki brokułów, które zawierają jego ogromne ilości. Należy jednak pamiętać, że zarówno mrożone brokuły, jak i te świeże ale ugotowane, posiadają znacznie mniejszą ilość sulforafanu niż warzywo przed obróbką.

O ile z ugotowanego brokułu da się jeszcze uzyskać sulforafan, który wytwarzany jest poprzez obecność w potrawie gorczycy, która poprawia w znacznym stopniu ilość wytwarzanego przez warzywo sulforafanu, to już mrożone produkty są całkowicie i nieodwracalnie go pozbawione. Dzieje się tak w wyniku poddawania warzywa procesowi przedłużającego jego termin spożycia.

Działanie sulforafanu

Sulforafan evita.sklep.pl jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który swoje działanie opiera na mobilizowaniu odpowiednich enzymów odpowiedzialnych za detoksykacje organizmu do działania mającego na celu eliminowanie szkodliwych substancji chemicznych i innego rodzaju toksyn.

Właściwości pro zdrowotne sulforafanu to:

  • redukcja wolnych rodników
  • obniżanie stanów zapalnych
  • ochrona przed nowotworem i działanie zwalczające go
  • ochrona DNA przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych

Jak więc łatwo zauważyć, pozytywne działanie sulforafanu nie ogranicza się jedynie do zakresu około nowotworowego, ale ma szeroki wpływ na cały zakres funkcjonowania organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *