Miód lawendowy – korzyści i właściwości

Miód lawendowy – korzyści i właściwości

Miód sam w sobie daje nam wiele korzyści, pomaga wzmocnić nasz system odpornościowy, zwalczać zmęczenie i znużenie, dodaje energii, łagodzi kaszel i ból gardła, jest antyseptyczny i regenerujący, a także pomaga w gojeniu się ran. Istnieje wiele odmian miodu, a w zależności od rodzaju kwiatu, z którego pochodzą, przypisuje się im określone właściwości lub inne korzyści. Miód pochodzący z jednego rodzaju kwiatów nazywany jest miodem jednokwiatowym.

Co to jest miód lawendowy?

Miód lawendowy wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów Lawendy Wąskolistnej. Kwiaty te są bardzo pachnące i z nich pszczoły wytwarzają zarówno piękny jak i wykwintny miód. Rośliny te znane są również pod nazwą lawendy i miodu lawendowego, który możemy znaleźć w sklepie ze zdrową żywnością Fitorsweet. Pochodzą one z różnych regionów Hiszpanii, takich jak Aragonia, Katalonia, Walencja, Kastylia, Leon czy Kastylia La Mancha, gdzie kwiat ten rośnie na polach. Kwiat lawendy jest bardzo pachnący, dlatego miód ten wydziela subtelny zapach lawendy.

Barwa miodu jest zazwyczaj klarowna, możemy spotkać je w kolorze jasnobursztynowym lub białym, smak słodki, konsystencja średnio skrystalizowana, o płynnej konsystencji.

miód lawendowy

Odkryj korzyści i właściwości miodu lawendowego

Właściwości tej rośliny są znane od czasów starożytnych i były stosowane jako domowy środek na choroby i dolegliwości spowodowane przeziębieniem, a także dla zdrowia gardła. Obecnie jego zalety i właściwości są przekazywane z pokolenia na pokolenie, a jego stosowanie i spożywanie jest obecnie zalecane w leczeniu innych chorób układu oddechowego, co dotyczy chorób oskrzeli, przeziębień, kaszlu i przekrwienia dróg oddechowych, ukąszeń owadów, oparzeń powierzchniowych i powierzchownych ran.