Matcha – uniwersalne zastosowanie „herbaty w proszku”
Ile herbat tyle różnych właściwości. Każda z herbat ma jednak coś, co odróżnia ją od innych. I na podstawie tego, jaki efekt chcielibyśmy uzyskać, powinniśmy dokonywać wyboru. Niektóre z herbat możemy dodać również na przykład do wypieków. Taką herbatą jest herbata matcha na KrainaHerbaty.pl. Japońska odmiana zielonej herbaty o słodkim, roślinnym zapachu i smaku. Należy zwrócić uwagę na pochodzenie tej herbaty i jej jakość, gdyż niskiej jakości matcha ma bardziej gorzki smak.
Matcha słynie z właściwości pobudzających, dzięki większej zawartości kofeiny niż w innych herbatach. W odróżnieniu od kawy pobudza naturalnie i stopniowo zapobiegając nagłemu spadkowi energii. Posiada ona również właściwości odchudzające oraz chroni przed nowotworami i chorobami serca dzięki zawartości antyoksydantów. Ten gatunek herbaty ma silniejsze działanie niż zielona herbata. Jedna jej filiżanka jest dziesięć razy bardziej odżywcza. Wraz z wywarem pijemy również liście tej rośliny. Może być to powodem jej większych i lepszych właściwości. Dzięki właśnie takiej sproszkowanej konsystencji możemy dodawać ją do potraw zarówno słonych, jak i słodkich. Jednak najbardziej skorzystamy z jej cennych właściwości, jeśli przygotujemy ją naturalnie robiąc herbatę.
Matcha jest odmianą herbaty, która nadaje się nie tylko do picia, ale również dodania do posiłków. To sprawia, że ma uniwersalne zastosowanie i nawet, jeśli komuś jej smak nie będzie odpowiadał to znajdzie sposób, aby skorzystać z jej zdrowotnych walorów.