Kwas L-askorbinowy i skutki jego stosowania

Kwas L-askorbinowy i skutki jego stosowania

Kwas L-askorbinowy, a więc witamina C to najpopularniejsza witamina. Kojarzy się z owocami cytrusowymi. Najchętniej sięga się po nią jesienią i zimą, a więc w sezonie przeziębień. Jednak warto ją spożywać o każdej porze roku.

Witamina C – co warto o niej wiedzieć?

Witamina C reguluje wiele procesów życiowych, w tym syntezę kolagenu czy przyswajanie żelaza. Co ciekawe związek ten zwierzęta potrafią syntetyzować. Z kolei ludzie muszą dostarczać go do organizmu wraz z pożywieniem lub suplementami diety. Tak jest zresztą w przypadku wszystkich witamin, za wyjątkiem witaminy D.

opakowanie kwasu l-askorbinowego

Witamina C przeciwko szkorbutowi

Źródłem witaminy C są przede wszystkim warzywa i owoce. Jej niedobór, wynikający ze złej diety jest powodem szkorbutu. To choroba, która dziesiątkowała marynarzy w średniowieczu i nie tylko. W roku 1747 brytyjski lekarz James Lind odkrył, że sok z cytrusów leczy tę chorobę. Swoje odkrycie szybko przekuł w zysk, sprzedając ekstrakt z limonek jako lekarstwo. Szybko okazało się, że jest nieskuteczny, bo witamina C szybko się utlenia i traci swoje właściwości.

Cudowne właściwości witaminy C

Witamina C jest jednym z najważniejszych związków przeciwutleniających w organizmie. Niszczy wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenie się.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *