Krokosz barwierski- zastosowanie

Krokosz barwierski- zastosowanie

Olej z krokosza barwierskiego znany jest ze swoich właściwości leczniczych, a także pielęgnacyjnych. Ceni się go za bogactwo witamin, zdrowe kwasy tłuszczowe i właściwości przeciwstarzeniowe. Gdzie znajduje zastosowanie olej z krokosza?

Dodatek do potraw

Ten bogaty w wartości odżywcze olej wyróżnia się orzechowym smakiem i można go z powodzeniem stosować w kuchni, na przykład do sałatek lub sosów. Należy jednak pamiętać o tym, że nie nadaje się on do smażenia i podgrzewania. Dzięki licznym walorom zdrowotnym, może stanowić dobrą alternatywę dla innych tłuszczów.

Świetny, naturalny kosmetykkrokosz gdzie kupic

Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu i przeciwzmarszczkowemu, olej z krokosza barwierskiego to odpowiedni kosmetyk dla dojrzałej skóry. Oprócz tego, ma także inne właściwości działające zbawiennie na skórę. Jest pomocny w leczeniu trądziku, a także przyspiesza gojenie się ran i podrażnień, także w miejscach intymnych. Poza tym świetnie nawilża skórę.

Łyżka oleju na zdrowie

Olej ten można spożywać także samodzielnie, nie przekraczając jednak dawki jednej łyżki dziennie. Jakie korzyści dla zdrowia może przynieść jego regularne spożywanie? Olej z krokosza barwierskiego działa przeciwzakrzepowo, obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi, a także wspomaga pracę układu pokarmowego, regulując przemianę materii i zapobiegając zaparciom. Z uwagi na tak wszechstronne działanie, warto spożywać go każdego dnia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *