Jakie są zamienniki cukru?
Wiele substytutów cukru jest słodszych od cukru. Więc bardzo mało potrzeba do słodzenia żywności i napojów. Inne substytuty cukru zwane alkoholami cukrowymi nie są tak słodkie jak cukier. Substytuty cukru znajdują się w wielu rodzajach żywności i napojów oznaczonych jako bezcukrowe lub dietetyczne. Obejmuje to napoje bezalkoholowe, słodycze i wypieki. Niektóre substytuty cukru są również sprzedawane samodzielnie w pakietach lub innych pojemnikach. Można je dodawać do żywności lub napojów w domu.
Rodzaje substytutów cukru
Ogólnie rzecz biorąc, substytuty cukru można podzielić na trzy kategorie: funkcjonalne środki słodzące, sztuczne zamienniki cukru oraz wzmacniające naturalne środki słodzące. Funkcjonalne substancje słodzące obejmują głównie poliole (alkohole cukrowe), a także substancje wypełniające i cukry rzadkie. Najczęściej stosowane są poliole. Są to węglowodany w zredukowanej formie – na przykład mannitol jest zredukowaną formą węglowodanu mannozy. Alkohole cukrowe występują naturalnie w niektórych owocach i warzywach. Te stosowane jako słodziki to sorbitol, mannitol, ksylitol i erytrytol. Są one mniej kaloryczne niż cukier, ale często są też mniej słodkie. W związku z tym mogą być dobrym rozwiązaniem dla osób ze skłonnością do próchnicy zębów i cukrzycy. Ponadto, są one popularne wśród producentów żywności, ponieważ mogą być stosowane jako środek wypełniający, a także są pomocne w utrzymaniu wilgotności produktów spożywczych.
Sztuczne zamienniki cukru
Z kolei sztuczne słodziki to chemicznie wytwarzane substytuty cukru, które nie występują naturalnie, wśród nich można wyróżnić sacharynę, acesulfam, aspartam, neotam i sukralozę. Naturalne substancje słodzące to substytuty cukru, które mogą być pozyskiwane w takiej postaci z roślin. Przykładem takiego słodzika jest stewia, która jest słodsza w porównaniu z białym cukrem.