Jakie są korzyści ze stosowania słodzika z agawy zamiast tradycyjnego cukru?

Jakie są korzyści ze stosowania słodzika z agawy zamiast tradycyjnego cukru?

Cukier z agawy to nowa alternatywa dla cukru po cukrze trzcinowym, syropie klonowym i stewii. Jest to naturalny słodzik, który jest całkowicie wchłaniany przez ludzki organizm. Syrop z agawy nazywany jest również wodą miodową. Jest słodszy od miodu i 1,5 raza słodszy od cukru.

Czym jest agawa ?

Agawa to roślina bardzo podobna do kaktusa. Można go znaleźć na meksykańskich pustyniach. Jej odkrywcami byli Aztekowie, którzy nazwali ją darem od bogów. Dziś z agawy robi się tequilę, popularny meksykański napój.

Nektar pozyskiwany z wewnętrznego miąższu agawy ma niski indeks glikemiczny. Przyczynia się to do jego całkowitego przyswojenia przez organizm. Syrop jest z powodzeniem stosowany do słodzenia żywności i napojów i może całkowicie zastąpić cukier.

agawa

Korzyści z agawy

Oprócz ochrony przed szkodliwym działaniem białego cukru, agawa niesie ze sobą szereg korzyści. Stwierdzono, że zawiera ważną substancję, która chroni przed wieloma chorobami, takimi jak osteoporoza. Roślina reguluje poziom insuliny we krwi i zwalcza procesy odkamieniania. W agawie znajdują się również substancje, które skutecznie chronią przed rakiem jelita grubego.

Fani agawy twierdzą, że syrop wzmacnia system odpornościowy i podnosi poziom energii w organizmie. Zastąpienie cukru syropem z agawy i spożywanie go z umiarem pomaga schudnąć. Nektar można dodawać do wszystkiego, ponieważ nie zmienia smaku potraw i napojów, tak jak syrop klonowy i miód. Ma łagodny i przyjemny smak, który wszyscy uwielbiają.

Jednak, jak wszystko inne, syrop z agawy nie powinien być spożywany w zbyt dużej ilości. W przypadku przedawkowania i fermentacji korzyści z niego tracą. Dlatego eksperci odradzają próbowanie czerpania korzyści z agawy poprzez spożywanie tequili – nie ma to sensu.