Jaki rodzaj pieczywa na dziecie bezglutenowej?

Jaki rodzaj pieczywa na dziecie bezglutenowej?

Pieczywo to jeden z takich produktów spożywczych, które nie tak łatwo wykreślić z codziennego menu. W szczególności, jeżeli ktoś jest na diecie. I to bezglutenowej. Tak, na pewno będzie trzeba zrezygnować z tradycyjnych bochenków, wypiekanych na mące pszennej lub żytniej. Nie oznacza to jednak faktu, że w całości należy zrezygnować z pieczywa.

Dobry chleb bezglutenowy

pieczywo bezglutenowe

Będąc na diecie bezglutenowej należy zrezygnować z chleba, który tworzony jest na podstawie mąk: pszennej, żytniej, a także orkiszowej, z dodatkiem jęczmienia. Tak, najlepsza klasyka, dzięki której można zjeść było naprawdę smakowity chleb.

Na szczęście, dostępne jest pieczywo bezglutenowektóre w niczym nie ustępuje klasyce, jeżeli chodzi o smak, a także wygląd. Kto wie, może jest ono nawet lepsze w smaku, a do tego może stać się podstawą do przyrządzenia naprawdę smakowitych kanapek. W tego rodzaju chlebach, gluten zastąpiony jest takimi składnikami, jak guma guar, guma ksantanowa czy pochodne celulozy. Wybór jest więc naprawdę szeroki.

Długi termin spożycia

Pieczywo chrupkie bezglutenowe posiada długi termin spożycia. Ta informacja na pewno ucieszy wiele osób, które boją się, że same tak szybko nie przejedzą tego chleba. Dzięki temu, że w jego składzie nie ma tak dużej ilości chemicznych konserwantów, chleb może być bardzo długo przechowywany. Miękkie i smaczne pieczywo to podstawa dla wielu osób. W szczególności, jeżeli chodzi o śniadanie. Aczkolwiek, po bezglutenowe pieczywo można sięgać nawet wieczorem. Należy jednak uważać z jedzeniem go w odpowiednich ilościach. Coraz większa ilość osób przekonuje się do tego, że jest to naprawdę dobre pieczywo.