Jak zrobić śledzia po kaszubsku? Sprawdzony przepis, który zachwyca gości
Kto nie uwielbia śledziowych przekąsek i sałatek? Śledzie pod wieloma postaciami cieszą się ogromną popularnością, jednak od czasu do czasu miło zaskoczyć domowników oraz gości niecodziennym podaniem filetów śledziowych. Chętnie podpowiemy jak zrobić śledzia po kaszubsku, który z pewnością podbije serca wielu osób.
Śledź po kaszubsku zachwyci Twoich gości
Pierwszym etapem przygotowania śledzia w wersji po kaszubsku jest zakupienie dobrej jakości składników. Ważne jest, aby śledzie były świeże, a pozostałe składniki dodane w odpowiednich proporcjach.
Składniki:
- pięć filetów śledziowych
- 2 duże czerwone cebule
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 3 łyżki keczupu
- 2 łyżki octu 10-procentowego
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- jeden liść laurowy
- jedna łyżeczka gorczycy
Taka ilość składników pozwoli przygotować 4 porcje, a czas przygotowania sałatki to około 30 minut.
Śledź po kaszubsku przepis
Pierwszym etapem jest namoczenie śledzi w zimnej wodzie. Płaty śledziowe powinny być moczone przez około dwie godziny, a w tym czasie należy wymieniać wodę trzykrotnie. Później płuczemy śledzie i odsączamy. Kolejno śledzie należy pokroić w paseczki, które mają szerokość około 3 cm. Pokrojone śledzie przekładamy do miski, zalewamy octem i mieszamy. Miseczkę ze śledziami odstawiamy na czas około 20 minut do lodówki. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w piórka, następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dwoma łóżkami oleju i czekamy aż zmięknie systematycznie mieszając. Następnie do cebuli dodajemy pieprz, liść laurowy i ziele angielskie i smażymy przez około 5 minut. Po tym czasie na patelnię dodajemy przecier pomidorowy z keczupem oraz powidła śliwkowe. Wszystkie składniki dokładnie należy wymieszać i smażyć przez kolejnych 5 minut. Później podlewamy pozostałym olejem rzepakowym. Tak przygotowane składniki należy wystudzić. Kiedy będą chłodne, w przezroczystym naczyniu, na przykład salaterce, bądź słoiku układamy warstwami śledzie oraz przygotowaną zaprawę wykonaną na bazie przecieru pomidorowego i cebuli.
Całość można posypać prażonymi pestkami dyni lub słonecznika, wstawiamy na noc do lodówki. Kolejnego dnia sałatka będzie smakowała wybornie. Warto wspomnieć, że przepisy śledzie po kaszubsku na lisner.pl.