Jak przygotować najlepszą sałatkę jarzynową ze śledziem?

Jak przygotować najlepszą sałatkę jarzynową ze śledziem?

 Grudzień to intensywny miesiąc przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Często w tym okresie szuka się odpowiednich przepisów, które pomogłyby ubogacić świąteczny stół. W takich wigilijnych daniach nie może zabraknąć ryby pod każdą postacią. Nie tylko ryba smażona może królować wśród takich potraw, dobra okaże się także sałatka jarzynowa ze śledziem. Przygotowana z tradycyjnych składników z pewnością wniesie wiele dobrego do takiego świętowania przy smacznie zastawionym stole.

Co jest konieczne do przygotowania sałatki jarzynowej ze śledziem?

Grudzień może być świetnym miesiącem, w którym w diecie pojawi się wiele gatunków, pełnowartościowych ryb. Przykładem może być śledź, do tego, żeby zrobić z niej sałatkę potrzebny jest filet śledziowy typu Majtas. Można je znaleźć w niejednym sklepie spożywczym, najczęściej w słoikach czy plastikowych opakowaniach. Sałatka ze śledziem, do tego, żeby przyciągała wzrok i była smaczna, potrzebuje oprócz odpowiedniej ryby także:

salatka ze sledziem
  • ugotowanych ziemniaków,
  • ugotowanej marchewki, 
  • jajka ugotowanego na twardo,
  • zielonego groszku z puszki,
  • majonezu, 
  • przypraw, na przykład: pieprzu, koperku.

Jak przygotować sałatkę jarzynową ze śledziem?

 Przygotowanie sałatki nie jest trudne, po ugotowaniu ziemniaków, marchewki, jajka, wystarczy obrać i pokroić w kosteczki te składniki, a następnie dodać do nich właściwą ilość majonezu, zielony groszek. Przed podaniem do sałatki filetów śledziowych warto się zastanowić, czy chcemy, żeby ryba była mniej słona niż jest w rzeczywistości po wyjęciu ze słoika, jeśli tak, trzeba ją namoczyć w wodzie, jeśli nie, można pominąć ten krok i podać rybę od razu. Sałatka jarzynowa ze śledziem z przepisu https://www.lisner.pl/przepisy/salatka-jarzynowa-ze-sledziem wymaga dostarczenia odpowiednich ilości poszczególnych komponentów. Najczęściej na 4 porcje potrzebne są dwa duże ziemniaki, jedna średnia marchewka, jedno jajko, 3-4 filety śledziowe, pół puszki groszku, dwie łyżki majonezu, pieprz do smaku i koperek do udekorowania dania. Ryba musi być umieszczona we właściwej ilości, powinna być wyraźnie wyczuwalna w takiej sałatce. Wszystkie składniki zostały dobrane tak, żeby się nawzajem uzupełniały. Jest to danie rybne niewymagające wiele wysiłku w przygotowaniu, idealnie sprawdzi się zwłaszcza w porze kolacyjnej.