Dwa oblicza jałowca

Dwa oblicza jałowca

Jałowiec jest doskonale znaną rośliną wykorzystywaną w ogromnym zakresie w ziołolecznictwie. Posiada znakomity wpływ na układ moczowy i trawienny. Jednak działanie prozdrowotne to nie jedyne możliwe jego wykorzystanie.

Jałowiec leczniczy

Jałowiec leczniczy jest rośliną, która posiada bardzo małe wymagania co do jakości gleby. Bardzo dobrze znosu suszę i różnego rodzaju zanieczyszczenia. Trudne warunki zupełnie nie przeszkadzają mu w życiu, a także w rodzeniu owoców, które charakteryzują się bardzo ciekawymi właściwościami leczniczymi.
Zawarte w owocach jałowca garbniki, kwasy organiczne, flawonoidy i olejki eteryczne, bardzo skutecznie wpływają na funkcjonowanie układu moczowego. Znajduje on szerokie zastosowanie w jego stanach stanach zapalnych, ale także we wspomaganiu pracy wątroby, co przekłada się na poprawę funkcjonowania układu trawiennego.
Dodatkowo olejek otrzymywany z owoców jałowca posiada działanie łagodzące bóle reumatyczne.

Jałowiec kuchenny

Jednak działanie lecznicze jałowca, to nie jedyne jego zastosowanie. Znajduje on wiele ciekawych ról w kuchni. Najpopularniejsze wykorzystanie jałowca, to wędzenie przy pomocy dymu z jałowca wędlin i innego typu mięs. Warto zaznaczyć, że dym z jałowca sam w sobie posiada właściwości lecznicze, które doskonale znali już nasi dziadkowie. Oprócz tego jałowiec jest dodatkiem do wielu sosów i zup, a także gotowych dań, takich jak bigos, pasztety i zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *