Czerwony diament Wschodu

Czerwony diament Wschodu

Jagody goji nazywane są czerwonym diamentem Wschodu, ze względu na bogactwo składników odżywczych zawartych w tych małych, czerwonych owocach.

Superfoods z dalekiego Wschodu

suszone jagody gojiOwoce goji zyskały miano superfoods, ponieważ zawierają mnóstwo dobroczynny witamin i minerałów, korzystnie wpływających na zdrowie.

Najczęściej w sklepach spotkamy suszone jagody goji, które możemy dodawać do koktajli, owsianki, zup, czy jogurtów, lub jeść jako przegryzkę, podobnie jak rodzynki.

Owoce goji zawierają ponad 50 razy więcej witaminy C niż cytrusy, dlatego bardzo dobrze wzmacniają podporność, zawartość witamin z grupy B i A, korzystnie wpływa na kondycję wzroku oraz skóry, natomiast składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, selen, żelazo, miedź, cynk wzmacniają funkcjonowanie organów wewnętrznych, stymulują pracę mózgu, tarczycy, wątroby czy żołądka. Jagody goji skutecznie obniżają poziom glukozy we krwi, a także poprawiają stan kości i stawów.

Owoce goji w walce z nowotworem

Jagody goji posiadają bardzo cenny składnik, rozpuszczalny w wodzie, bioaktywny kompleks polisacharydowy – LBP, który ma udowodnione działanie wzmacniające układ odpornościowy, ponadto wykazuje właściwości przeciwulteniające, a co najistotniejsze przeciwnowotworowe. Jak pokazują badania, kompleks LBP hamuje wzrost ludzkich komórek raka żołądka, płuc, raka okrężnicy, gruczołu krokowego, a także raka piersi.

W dobie ogromnej zachorowalności na różne odmiany nowotworów każdy składnik posiadający cechy hamujące rozwój komórek rakowych są na wagę złota. Warto więc włączyć jagody goji do swojej diety, aby chronić i wzmacniać swój organizm.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *