Żelazo w diecie – jak zwiększyć jego przyswajalność?

Żelazo w diecie – jak zwiększyć jego przyswajalność?

Wiele osób boryka się z niedoborem żelaza, co niejednokrotnie powoduje dość negatywne skutki zdrowotne. Trzeba więc robić wszystko, by te niedobory uzupełniać.

Niedobór żelaza

Co ciekawe, występuje on najczęściej ze wszystkich niedoborów pokarmowych. Najczęstszą jego konsekwencją niedoboru jest niedokrwistość (czyli zmniejszenie stężenia hemoglobiny, liczby krwinek czerwonych oraz wskaźnika hematokrytowego). Niedobór żelaza ujawnia się poprzez wiele objawów, m.in: bóle głowy, zimne kończyny, senność, brak energii, blada cera, słabe włosy i paznokcie. Trzeba jednak mieć na uwadze, że bez względu na samopoczucie, raz do roku powinno się wykonać badanie krwi. Objawy niedoboru żelaza nie zawsze są łatwe do rozpoznania, a ich zbagatelizowanie może mieć groźne dla zdrowia skutki.

Jak zwiększyć przyswajalność żelaza?

Aby zwiększyć jego niedobory, żelazo w diecie musi występować w naprawdę wielu produktów. Jest kilka sposobów na to, by zostało naprawdę dobrze przyswojone. Oto jak powinna wyglądać dieta:
– Należy jeść dużo chudego mięsa czerwonego, wątroby oraz chudych gatunków wędlin (są one źródłem żelaza hemowego).
– Trzeba spożywać produkty roślinne o stosunkowo dużej zawartości żelaza, czyli: płatki zbożowe, suszone owoce, warzywa strączkowe i warzywa o zielonych liściach.
– Warto wybierać owoce i warzywa bogate w witaminę C: czarną porzeczkę, sok pomarańczowy, natkę pietruszki, paprykę. Dieta bogata w tę witaminę zwiększa bowiem przyswajanie żelaza niehemowego. Produkty te najlepiej jeść na surowo, gdyż witamina C jest wrażliwa na temperaturę.
– Należy ograniczyć spożycie kawy i herbaty, bo zawierają one taniny – związki hamujące wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *